746Shares

Onderstaande bericht gaat over de Marmotte route van 2015 die vanwege de gesloten Chambon tunnel verlegd was. Komende jaren staat de reguliere route met Col du Télégraphe en Col du Galibier weer op het programma. Kijk hier voor alle informatie voor de komende editie.

Vanwege de gesloten Chambon tunnel die op instorten staat krijgt La Marmotte 2015 een gewijzigde route. Geen Télégraphe en Galibier dit jaar helaas. Het goede nieuws: we krijgen een prachtige en zeer pittige andere route voorgeschoteld. Lees er hier alles over.

In een notendop: 170 kilometer met 5100 hoogtemeters. Col du Glandon, Lacets de Montvernier, Col du Mollard, Col de La Croix de Fèr en finish uiteraard op Alpe d’Huez.

Nieuwsgierig als we waren zijn we direct de route gaan verkennen. Onderstaande foto’s zijn van eigen hand. Dank aan climbbybike.com voor de hoogteprofielen.

De routekaart en het hoogteprofiel:

Marmotte route 2015 alternatiefMarmotte hoogteprofiel 2015

 

Col du Glandon:

Als eerste staat de Glandon op het programma.
Een prachtige col van meer dan 24 kilometer lang. De afdaling van de Glandon tot in Saint Etiene de Cuines is uiteraard ook onveranderd gebleven.

Net na Saint Etiene de Cuines draai je niet zoals normaal de grote weg op richting St. Jean de Maurienne, maar sla je net 50 meter eerder rechtsaf een kleinere weg in richting Montvernier. Eenmaal aangekomen in Montvernier draai je linksaf.  Vergeet zeker niet de tijd te nemen om even goed omhoog te kijken…Superveel hoogtemeters zijn het niet (een kleine 300), maar werkelijk een prachtig gezicht…de Lacets de Montvernier. Fotomomentje waardig….
Leuk detail: Lacets de Montvernier staat in 2015 voor het eerst op het programma van de Tour de France.

Lacets de Montvernier

Lacets de Montvernier haarspeldbochten

Lacets de Montvernier fietsen

Montvernier haarspeldbochten

Lacets de Montvernier rots

 

Lacets de Montvernier Google Earth

Lacets de Montvernier in Google Earth

 

Nadat je de de Lacets de Montvernier hebt beklommen daal je na nog een klein stukje klimmen af naar Hermillon. Vanuit Villargondran begin je daarna aan de Col du Mollard. (1638 meter) Vanuit het gehuchtje Villargondran krijg je flink wat haarspeldbochten voor je kiezen. Het eerste stuk door het bos is redelijk goed te doen, daarna iets steiler. Over een lengte van bijna 19 kilometer overwin je 1048 hoogtemeters. Een col om rekening mee te houden dus. Nu onderstaand met het juiste hoogteprofiel.

 

Col du Mollard vanuit Villargondran

Col du Mollard Bos

Col du Mollard vervolg

Top Col du Mollard

Na de afdaling van de col du Mollard kom je op de klassieke volgweg naar de Croix de Fèr (vanuit St. Jean de Maurienne) terecht. Nog 14 kilometer met ruim 800 hoogtemeters na de top. De laatste kilometers van de Croix de Fèr zijn schitterend. Maar wellicht zul je daar dan nog weinig oog voor hebben.
Rond kilometer 120 wordt het dak van de Marmotte 2015 bereikt op de top van de Col du Croix de Fèr op 2058 meter.

Col de La Croix de Fer Marmotte

Croix de Fer vogels

Deze roofvogels hadden het vandaag duidelijk goed naar hun zin op de Croix de Fèr. Hopelijk niet op zoek naar Marmotten…..

Na de Col de Croix de Fèr is het grotendeels afdalen richting Allemont. Net voor Rivier nog enkele honderden meters een steile helling en daarna weer naar beneden richting het stuwmeer. Vervolgens terug naar Le Bourg d’Oisans om te beginnen aan het toetje van de dag: Alpe d’Huez!

Alpe d´Huez is 13,8 km lang, 1061 hoogtemeters met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9 %.
21 haarspeldbochten, waarvan de eerste 5 bochten het zwaarst zijn. Ook daarna krijg je weinig mogelijkheden om hier te herstellen.
Finish zoals gebruikelijk bij Palais des Sports.

.Wegafsluitingen Marmotte 2015

Medailletijden 2015

746Shares
robert Bernaerts
Robert is eigenaar van MarmotteCyclo.nl en geeft je graag tips en informatie over de mooiste Granfondo's. Met TourdeVacance.com biedt hij reizen op maat naar Granfondo's, zoals La Marmotte Alpes, Marmotte Pyrenées en uitdagende fietsgebieden, zoals de Franse Alpen en de Spaanse Costa Blanca. Ben je voor jezelf of een groep op zoek naar een mooie uitdaging of heb je een vraag neem contact op.