231Shares

De Chambon tunnel is -zoals maar al te goed bekend bij La Marmotte 2015 deelnemers- vanwege instortingsgevaar al gesloten vanaf 10 april. De situatie rond de tunnel werd daarna van kwaad tot erger. Gelukkig is er vanaf vandaag een alternatieve weg voorhanden, waardoor Col du Galibier weer beter bereikbaar is vanuit Bourg d’Oisans.

Nieuwe tunnel

De Franse autoriteiten ontkwamen niet aan de conclusie van de noodzaak van een nieuwe tunnel. De Marmotte route van 2015 en de Tour de France werden als gevolg van de gesloten tunnel omgelegd. Volgens planning zal de nieuwe tunnel eind 2016 gereed moeten zijn.

Marmotte 2016 route – Alternatieve weg overkant Chambon meer

Let op: Het département behoudt zich het recht om de nieuwe “bypass” weg al dan niet tijdelijk te sluiten. Houd dit goed in de gaten als je vanuit Bourg d’Oisans richting Galibier wilt of de route van de Marmotte op eigen houtje gaat fietsen. Ga zeker vantevoren even ter plaatse kijken en raadpleeg de Office du Tourisme van Bourg d’Oisans en/of La Grave voor de actuele situatie.

De sluiting van de tunnel heeft grote economische gevolgen voor de “andere kant” (lees Galibier-kant) van de Chambon tunnel. De roep om een tussenoplossing vóór de winter van 2015 werd daarom luider en luider. Gestart werd met de aanleg van een alternatieve weg aan de overkant van het Chambon meer. Marmotte organisatie Sportcommunication meldde al eerder dat col du Télégraphe en Col du Galibier weer onderdeel zullen uitmaken van de La Marmotte 2016 route.

Marmotte Chambon tunnel alternatief

Klik voor grotere versie

Gisteren liet het Office du Tourisme van Bourg d’Oisans via haar website weten dat de nieuwe weg (RS1091) met een lengte van 5,3 kilometer vandaag, 24 november 2015 open zal gaan. Niet toegestaan op de “backup weg” zijn onder andere bussen, campers en voertuigen met aanhangwagen. Voor de geïnteresseerden is een informatiegidsje te downloaden, waarin je alle details kunt lezen. (alleen in het Frans, Google Translate is je vriend).

Goed nieuws dus. Vooral voor de lokale bevolking natuurlijk, maar ook voor de vele wielertoeristen die jaarlijks in de prachtige Oisans regio mooie Alpencols komen fietsen. Naast prachtige bergen, zoals bijvoorbeeld Col du Glandon, Alpe d’Huez, Col de Ornon, Col de Sarenne en Les Deux Alpes is nu ook col du Galibier eindelijk weer goed bereikbaar vanuit Bourg d’Oisans.

231Shares
robert Bernaerts
Robert is eigenaar van MarmotteCyclo.nl en geeft je graag tips en informatie over de mooiste Granfondo's. Met TourdeVacance.com biedt hij reizen op maat naar Granfondo's, zoals La Marmotte Alpes, Marmotte Pyrenées en uitdagende fietsgebieden, zoals de Franse Alpen en de Spaanse Costa Blanca. Ben je voor jezelf of een groep op zoek naar een mooie uitdaging of heb je een vraag neem contact op.