89Shares

La Marmotte Valais & Tour des Stations: Vernieuwde routes.

In 2020 vindt, na twee succesvolle edities, de Marmotte Granfondo Valais alweer voor de derde keer plaats. Naast de Marmotte Alpes en Marmotte Pyrénées is de Marmotte Valais een uitdaging van formaat. Op hemelsbreed slechts 150 km afstand van Alpe d’Huez klinkt zaterdag 8 augustus 2020 om 07:00 uur het startschot in Le Châble. Respectievelijk anderhalf uur en 1 uur eerder mogen de die-hards al aan de bak voor de Ultrafondo óf voor de nieuwe Superfondo afstand “Tour des Stations”, twee monsterritten! Alle parcoursen zijn vanaf 2020 vernieuwd met start in Le Châble en finish in Verbier, waardoor de logistieke problemen door een verschillende start-en finish plaats tot het verleden behoren.

Inhoudsopgave

1. Regio Valais
2. De verschillende Routes, voor ieder wat wils
3. Beschrijving Route Ultrafondo Superfondo
4. Beschrijving Route Marmotte Granfondo Valais
5. Conclusie

Update 29/6/2020: De Zwitserse organisatie heeft bevestigd dat het Tour des Stations evenement doorgaat op 8 augustus 2020!
De Superfondo afstand is echter voor dit jaar komen te vervallen.

1. Valais

Valais, ookwel Wallis, is één van de 26 kantons van Zwitserland met Sion als hoofdstad. Valais heeft de meeste zonuren van Zwitserland en is een vruchtbare streek. Ook vanwege de rivier de Rhône die er doorheen stroomt. Bijna de helft van de Zwitserse wijn komt uit Valais en dat zie je al direct bij aankomst in Valais terug in het landschap. Het dal en de onderste bergflanken zien eruit als een lappendeken van wijngaarden. Afgewisseld met de bekende alpenweides waar je alleen nog de koeienbellen hoort. Kortom een prachtige streek om doorheen te fietsen, met vrijwel continue zicht op de hoge besneeuwde bergtoppen. Valais is naast het skiën populair bij mountainbikers, maar dat het wielrennen hier in opkomst is wordt onderstreept met de Marmotte Zwitserland en de Ultrafondo Tour des Stations.

“Valais heeft de meeste zonuren van Zwitserland”

2. De verschillende Routes, voor ieder wat wils

De start van alle routes is in het dorpje Le Châble op slechts 8 kilometer gelegen van finishplaats Verbier. Dit lost in één klap alle logistieke problemen van de afgelopen twee edities op.
Naast het verleggen van de start naar Le Châble is er met 210 kilometer en 6700 hoogtemeters een nieuwe “Superfondo” gecreëerd. De Ultrafondo is met 240 kilometer en 8200 hoogtemeters nóg een tandje zwaarder gemaakt. Hiermee lijkt de organisatie weer te slagen in de opzet van de zwaarste ééndaagse rit van Zwitserland.

Alle afstanden en hoogtemeters op een rij:

Ultrafondo Tour des Stations:  240 km en 8200 hoogtemeters
Superfondo Tour des Stations: 210 km en 6700 hoogtemeters
Marmotte Granfondo Valais:    145 km en 4750 hoogtemeters
Mediofondo:                                 85 km en 2850 hoogtemeters
E-fondo:                                        40 km en 1850 hoogtemeters

3. Beschrijving Ultrafondo Tour des Stations en Superfondo Tour des Stations

Routekaartje en hoogteprofiel Ultrafondo Tour des Stations: 240 km en 8200 hoogtemeters

Hoogteprofiel Ultrafondo Tour des Stations

Routekaartje en hoogteprofiel Superfondo Tour des Stations: 210 km en 6700 hoogtemeters

Hoogteprofiel Superfondo Tour des Stations
Col du Lein hoogteprofiel

De vroege vogels onder ons mogen al om half 6 ’s ochtends aan de bak voor de Ultrafondo. Een half uurtje later gevolgd door de Superfondo deelnemers.
De reacties afgelopen twee jaar op de Ultrafondo waren enthousiast, een geweldige, loodzware route met de mooiste uitzichten van skistation naar skistation.

Vanuit Le Châble is het zowel voor de deelnemers aan de Ultrafondo als van de Superfondo al na een paar kilometer klimmen geblazen naar de Col du Lein.
Col du Lein verbindt de Val de Bagnes regio met het Rhônedal en is een prachtige, rustige beklimming. Het venijn van deze 10 kilometer lange klim zit ‘m met name in de staart, waarbij de weg smaller en steiler wordt.

In de 12 kilometer lange afdaling richting Saxon in de Rhône vallei zie je direct hoe vruchtbaar deze streek is, je fietst letterlijk tussen de wijnranken!

In het dal bij het dorpje Riddes scheiden de wegen van de Ultrafondo en de Superfondo zich tijdelijk. De Ultrafondo deelnemers mogen hier echt hun klimpet opzetten, zij  mogen al meteen richting kuuroord Ovronnaz op 1350 meter. Een klim van 9,9 kilometer met een paar hele steile stukken en een gemiddelde stijging van 8,7%. Vanuit Ovronnaz keer je via een andere weg weer terug naar het dal. Langs en door de wijngaarden zul je de tijd goed kunnen gebruiken om wat te herstellen.

Klim naar Ovronnaz
Klim naar Anzère

Na Conthey, gaat het vanaf kilometer 60 voor de Ultrafondo deelnemers alweer omhoog. Ditmaal richting het gezellige dorp Anzère. Rond de 18 kilometer klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5-6%, vooral dankzij enkele langere herstelstukken in het begin van de col. In Anzère passeer je op 1505 meter het skistation en gaat de route weer bergaf. Gelukkig niet helemaal tot in het dal, je zakt af tot 920 meter om via Lens de doorsteek route naar Crans Montana te pakken.

De Superfondo deelnemers die vanaf Saxon 20 vrijwel vlakke kilometers hebben mogen rijden komen in het plaatsje Ayent weer in beeld.
De parcoursen van de Ultrafondo en de Superfondo zijn vanaf hier identiek en er wordt gestart met de klim naar Crans-Montana.

De Col de Crans-Montana vanaf Lens is bijna 16 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 5%. Ook deze klim heeft weer enkele herstelstukken. In Crans Montana zelfs één van bijna 3 kilometer, waardoor het gemiddelde stijgingspercentage flink omlaag gaat. Praktisch gezien is de klim in tweeën te delen: 1) de klim naar het dorp Crans-Montana en 2) de klim van 5 kilometer naar de Col de Crans-Montana. Hoewel Crans-Montana vooral bekend is als sjiek ski-resort heeft het dorp ook de nodige wielerhistorie. Zo was er in 1984 de finish van de 20e etappe in de Tour de France, gewonnen door Laurent Fignon. En in 2013 won Bauke Mollema er nog de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland.

Klim naar Anzère
Col de Vercorin

Direct nadat je vanuit Crans-Montana de top van “Col de Plumachit” op 1797 meter hebt bereikt volgt de afdaling naar de Rhône vallei. Je steekt de vallei weer over, waarna je start aan de klim naar Vercorin op 1318 meter hoogte. Een mooie, maar hier en daar steile klim van een kleine 10 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8%.

Vanaf Vercorin passeer je op een stuk van ruim 30 kilometer meerdere ski-dorpjes waaronder Nax (1285 meter) en Saint-Martin (1410 meter). Vooral het klimmetje van slechts 900 meter net na Hérémence (1235 meter) herinneren veel deelnemers zich vast nog wel. Met gemiddeld 12% werd dit door velen omschreven als “de muur”. Op Strava krijgt dit segment de liefkozende naam “Brutal Hérémence”. Je weet wel, zo’n muur die hoe vaker je erover vertelt steeds steiler wordt, om zijn piek tijdens het kerstdiner te halen als de meest sterke verhalen over de tafel vliegen. Maar wees gerust, de muur van Hérémence is écht steil. 🙂

Deze “muur” net na Hérémence is de eerste 900 meter van een langere klim van ongeveer 10 kilometer naar Thyon2000. Je klimt daarbij vanaf 1266 meter naar 2090 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9%.

“De Ultrafondo Tour des Stations is er ook in estafette-vorm voor teams van 3 personen”

Vanaf Thyon 2000 krijg je een welverdiende, langere afdaling van ongeveer 10 kilometer richting Veysonnaz. Vervolgens gaat het weer omhoog richting Nendaz op 1380 meter. Vanaf het skistation Nendaz gaat het een paar honderd meter op en af richting La Tzoumaz, waarna je aan de nietsontziende slotklim Col de la Croix de Coeur “mag” beginnen. De deelnemers hebben het geluk dat ze Col de la Croix de Coeur “slechts” vanuit het al op 1500 meter gelegen La Tzoumaz hoeven te beklimmen. Geluk is hierbij wellicht voor de Ultra -en Superfondo’ers een misplaatste beschrijving met al een dikke 200 niet bepaald vlakke kilometers in de benen. Hoewel deze bijna 9 kilometer klimmen (waarvan de laatste paar km gravel-achtig, maar prima te fietsen) zeker zwaar zijn, zien we vaak dat renners zich hier niet meer de kaas meer van het brood laten eten. Goed om te weten: de 12% in het hoogteprofiel ter hoogte van km6 hiernaast is niet juist, dit hoor rond de 7,5% te zijn. Op de top van de Croix de Coeur wordt de stopwatch stilgezet en volgt als toegift een 7 kilometer lange afdaling naar Verbier, waar dan eindelijk de finish en eeuwige roem op je wacht.
Deze dag zul je niet snel vergeten!! 🙂

col de la croix coeur from la tzoumaz

4. Beschrijving Marmotte Granfondo Valais: 145 kilometer met 4750 hoogtemeters

Hoogteprofiel Marmotte Granfondo Valais

Al tijdens onze verkenning drie jaar geleden -net na de aankondiging van de organisatie voor de eerste editie- ontstaat op weg naar de toenmalige startplaats Crans-Montana al het besef in wat voor prachtige streek de Marmotte Zwitserland plaats vindt. Alsof twee klimaten samen komen rij je zo via de wijngaarden richting de ski-oorden. En op basis van deze cijfers is de zwaarte vergelijkbaar met de Dolomieten marathon. Kortom, de ingrediënten voor een nieuwe klassieker zijn in huis. Dit werd tijdens de eerste twee edities door het aantal deelnemers en de feilloze organisatie direct bevestigd.

Vanaf 2020 zal de start van Marmotte Valais net zoals van de Ultrafondo en Superfondo afstanden in Le Châble plaatsvinden. Ook de Marmotte Granfondo Valais die op 8 augustus om 7:00 uur van start gaat is een geweldige route met veel uitdaging. Het aantal van 4750 meter hoogtemeters op een afstand van 145 kilometer is veelzeggend.

Col du Lein is net zoals voor de Ultrafondo en Superfondo ook voor de Marmotte deelnemers de eerste hindernis. Deze prachtige, rustige (qua verkeer niet qua steilte) beklimming verbindt Val de Bagnes (Verbier regio) met het Rhônedal. Vooral aan het einde van de 10 kilometer lange Col du Lein wordt de klim zwaarder en de weg smaller. In de afdaling van ongeveer 12 kilometer zie je meteen hoe mooi en vruchtbaar deze streek is, je fietst letterlijk tussen de wijngaarden!

Col du Lein hoogteprofiel
Mayens de Vernamiège vanaf Sion

Aangekomen in het dorpje Saxon in het Rhône dal volgen een 20-tal vrijwel vlakke kilometers naar Sion. Alvast even warm trappen voor wat nog komen gaat.
Vanuit Sion (Bramois) start je de 14 kilometer lange klim naar het op ruim 1500 meter gelegen Mayens de Vernamiège, ook hier weer prachtige natuur en uitzichten. Ruim 1000 hoogtemeters moeten in deze beklimming weggetrapt worden. In Vernamiège sluit de Marmotte Granfondo Valais route bovendien aan bij de Ultrafondo en Superfondo routes. Deze drie routes zijn vanaf dit punt identiek.

Vanaf Vernamiège is het daarna slechts 5 kilometer naar Saint-Martin (1410 meter). Een afdaling van een 5-tal kilometer volgt en dan is het weer klimmen geblazen richting Hérémence op 1240 meter. Vanaf Hérémence volgt de langere klim van ongeveer 10 kilometer naar Thyon 2000 op 2090 meter. Vooral de eerste kilometer van deze klim is stevig, zeg maar heel stevig. Met gemiddeld 12% werd dit door velen omschreven als “de muur”. Veel deelnemers herinneren zich dit stuk vast nog wel. Op Strava krijgt dit segment de liefkozende naam “Brutal Hérémence”. Je weet wel, zo’n muur die hoe vaker je erover vertelt steeds steiler wordt, om zijn piek tijdens het kerstdiner te halen als de meest sterke verhalen over de tafel vliegen. Maar wees gerust, de muur van Hérémence is écht steil. 🙂

Vanaf Thyon 2000 op bijna 2100 meter hoogte krijg je een welverdiende, langere afdaling van ongeveer 14 kilometer met daarin nog een klein “hobbeltje”. Je passeert hierbij het dorp Veysonnaz. Vervolgens gaat het weer omhoog richting Nendaz op 1520 meter. Vanaf het skistation Nendaz gaat het een paar honderd meter op en af richting La Tzoumaz, waarna je aan de nietsontziende slotklim Col de la Croix de Coeur “mag” beginnen. Je hebt het geluk dat je Col de la Croix de Coeur “slechts” vanuit het op 1500 meter gelegen La Tzoumaz hoeft te beklimmen. Vanuit La Tzoumaz is het 9 kilometer klimmen tot de top van de Croix de Coeur.

Hoewel de prachtige Col de la Croix de Coeur met het stijgingspercentage tussen de 7 en 9% blijft zal deze slotklim bij veel renners hard aankomen. Een heroïsche laatste klim van deze Marmotte Valais, waarvan een laatste deel volgens de organisatie ongeasfalteerd. Tijdens de 2018 en 2019 editie bleek dit stuk prima te fietsen en niet zo onverhard als verwacht. Goed om te weten: de 12% in het hoogteprofiel ter hoogte van km6 hiernaast is niet juist, dit hoor rond de 7,5% te zijn.  Met het bereiken van de top op 2175 meter, tik je het dak van de Marmotte Granfondo Valais aan. Je prestatie is geleverd en met het spectaculaire uitzicht op finishplaats Verbier, volgt 7 kilometer afdalen naar de eindstreep. Een afdaling waarin het nog goed opletten is.

col de la croix coeur from la tzoumaz
Marmotte Valais
Uitzicht op de top van Col de la Croix de Coeur

Uitzicht op de top van Col de la Croix de Coeur

5. Conclusie

Aan uitdaging zal het op zaterdag 8 augustus in ieder geval niet ontbreken met de diverse events. Het is de Zwitserse organisatie gelukt om voor elk niveau een route van voldoende uitdaging (en beyond) te tekenen.
De afgelopen twee edities waren al bijzonder succesvol met veel positieve kritieken, waarmee dit evenement definitief op de kaart werd gezet. Omdat start -en finish 70 kilometer van elkaar aflagen was het na afloop wel een dingetje om vanaf de finish weer bij je hotel of accommodatie terug te komen. Dit is vanaf 2020 gelukkig niet meer aan de orde.
Nu de start -en finishplaats voor alle routes slechts 8 kilometer van elkaar liggen lost dit meteen alle logistieke problemen op. Vanaf de finish in Verbier ben je zo weer terug bij je hotel.
Na de Marmotte Granfondo Pyrénées en Marmotte Granfondo Alpes is de Marmotte Valais sinds een paar jaar de derde in rij die je toch eigenlijk wel een keertje op je palmares moet kunnen zetten.

Marmotte Valais arrangement
89Shares
robert Bernaerts
Robert is eigenaar van MarmotteCyclo.nl en geeft je graag tips en informatie over de mooiste Granfondo's. Met TourdeVacance.com biedt hij reizen op maat naar Granfondo's, zoals La Marmotte Alpes, Marmotte Pyrenées en uitdagende fietsgebieden, zoals de Franse Alpen en de Spaanse Costa Blanca. Ben je voor jezelf of een groep op zoek naar een mooie uitdaging of heb je een vraag neem contact op.