70Shares
NB: Marmotte Hochkönig in Oostenrijk zal vanaf 2018 op de kalender vervangen worden door de Marmotte Valais in Zwitserland. Meer dan een waardige vervanger, lees er hier alles over.

Met de nieuwe Marmotte Pyrénées was 2016 al een bijzonder Marmotte jaar. Dat het nog specialer kan liet de Marmotte organisatie enkele weken geleden zien met de aankondiging van Marmotte nummer drie. Het “Grande Spectacle” speelt zich dit keer niet in Frankrijk af, maar in het prachtige Salzerburgerland in Oostenrijk. Start en finishplaats van de Marmotte Hochkönig Granfondo is Mühlbach am Hochkönig.

Mülbach am Hochkönig is een dorpje op 854 meter hoogte in de Oostenrijkse deelstaat Salzburgerland met 1620 inwoners en maakt deel uit van het district Sankt Johann im Pongau. Prachtig gelegen aan de voet van de Hochkönig, met 2941 meter de hoogste top in de Berchtesgadener Alpen.

“Marmotte Granfondo Hochkönig: 167 kilometer met 3462 hoogtemeters”

Marmotte Hochkönig Route

De route van de Marmotte in Oostenrijk loopt over 167 kilometer met 3462 hoogtemeters. Maar liefst vijf beklimmingen staan op zaterdag 17 juni op het programma.

Om je alvast aan het denken te zetten hebben we de route van de Marmotte Granfondo Hochkönig in detail voor je doorgenomen.

Aftellen naar Marmotte Granfondo Hochkönig
0
0
0
0
Dagen
0
0
U
0
0
Min
0
0
Sec

Marmotte Hochkönig Hoogteprofiel

Marmotte Hochkönig Hoogteprofiel

Klim 1 & 2: Dientner Sattel (1370 meter) & Filzensattel (1290 meter)

Dientner Sattel

Dientner Sattel

Fitzensattel

Filzensattel

La Marmotte Hochkönig start meteen bergop met de Dientner Sattel. Een fatsoenlijke warming-up is dan ook geen overbodige luxe. Bijna zeven kilometer klimmen met daarin enkele zeer steile stukken. De top ligt op 1370 meter hoogte. Gemiddeld heeft deze eerste col van La Marmotte Oostenrijk een stijgingsgraad van 7,54%.

Vanaf de top van de Dientner Sattel wordt de Marmotte Granfondo Hochkönig vervolgd met een paar honderd hoogtemeters afdalen tot een hoogte van ongeveer 1100 meter. Al snel begint de weg weer te stijgen, dit keer naar de Filzensattel op 1290 meter hoogte. Als je vanaf de Dientners Sattel komt krijg je slechts de laatste twee kilometer –“lucky you”– van de Filzensattel voor je rekening. Deze twee kilometer zijn echter wel de steilste van de hele Filzensattel klim met een hellingspercentage van zo’n 10%.

Éénmaal op de Filzensattel heb je ongeveer 14 kilometer op de teller en hebben je kuiten al flink aan mogen zetten, ondanks dat je waarschijnlijk dan nog het gevoel hebt niet echt op te schieten. Laat je zeker op de eerste cols niet over de kop jagen. De aanblik van het hoogteprofiel van deze Marmotte laat al snel zien dat het zwaartepunt van deze nieuwe Marmotte in het begin en vooral aan het einde ligt. Na de Filzensattel krijg je een heerlijke lange afdaling naar Maria Alm en nog verder door naar Saalfelden. Onderweg krijg je prachtige panorama’s te zien, dus vergeet ook niet te genieten van al dat fraais.

Griessenpass

Griessenpass

Klim 3: Griessenpass (986 meter)

Pas na ruim 52 kilometer, vanaf Sankt Martin bei Lofer begint de weg weer geleidelijk te stijgen. Dit keer richting Griessenpass op 986 meter. Vanaf St. Martin bei Lofer is de top van de Griessenpass nog 30 kilometer, waarin iets meer dan 350 hoogtemeters worden overwonnen. Een zeer geleidelijke klim dus. Door een brede vallei kronkelen de wegen met karakteristieke Oostenrijkse landschappen daarna richting Zell am See dat zich op kilometer 116,5 van de Marmotte Granfondo Hochkönig bevindt. Vanaf Zell am See is het een dikke twintig kilometer naar Lend, waarna je weer aan het échte klimwerk mag beginnen.

Dientner Sattel vanaf Lend

Dientner Sattel vanaf Lend

Klim 4: Dientner Sattel vanaf Lend (1370 meter)

De Dientner Sattel moet namelijk ook nog van de andere kant beklommen worden. Vanaf Lend op 662 meter klim je naar de top van de Dientner Sattel op 1370 meter. Gemiddeld genomen met een hellingsgraad van 4,81 % is dit een prima lopende klim. De zwaarste stukken tussen de 6 à 8% zitten in het begin en op ongeveer driekwart van deze klim. Eenmaal op de top gekomen is het heerlijk afdalen naar Mühlbach am Hochkönig.

“Het “lekkerst” wordt meestal voor het laatst bewaard en dat is met de Marmotte in Oostenrijk niet anders”.

BEKIJK ARRANGEMENT INCL STARTBEWIJS
Marmotte Hochkönig
Arthurhaus Marmotte

Slotklim naar Arthurhaus

Slotklim naar Arthurhaus (1502 meter)

Het “lekkerst” wordt meestal voor het laatst bewaard en dat is met de Marmotte in Oostenrijk niet anders. Vanaf Mühlbach am Hochkönig, de startplaats van deze prachtige Granfondo staat de slotklim naar Arthurhaus, een typisch Oostenrijks berghotel op het programma. Zoals gezegd het zwaartepunt van de Marmotte Hochkönig zit ‘m in het begin, maar toch ook zeker op het einde. De klim naar Arthurhaus is er één om rekening mee te houden. Vanaf Mühlbach klim je over negen kilometer naar de top op 1502 meter. Vanaf het begin hakt deze er met stijgingspercentages van rond de 8% direct in. Na enkele kilometers een welkom “herstelstuk”, hoewel toch nog ruim 5% stijging. Om daarna weer de tot boven de 10% te stijgen. Met nog een herstelstuk van ruim 4% kun je dan met je laatste krachten beginnen aan het echte steile slotakkoord naar Arthurhaus.

Conclusie

Hoewel minder hoogtemeters dan de grote broeren Marmotte Alpes en Marmotte Pyrénées is de Marmotte Granfondo Hochkönig zo redelijk vroeg in het seizoen een mooie uitdaging. Sowieso een cyclo voor op je bucketlist, ongeacht of je ‘m nu als ultieme fietsuitdaging van 2017 ofwel als training voor nog zwaarder werk later in ’t seizoen gaat fietsen. Een mooie nieuwe en afwisselende rit op de Marmotte kalender, die zeker niet onderschat mag worden.

Abonneer je op onze updates en ontvang regelmatig tips over het fietsen van Granfondo’s. Vul hieronder je naam en e-mailadres in en je ontvangt daarnaast ook direct het e-book “Marmotte van A tot Z”.

70Shares
robert Bernaerts
Robert is eigenaar van MarmotteCyclo.nl en geeft je graag tips en informatie over de mooiste Granfondo's. Met TourdeVacance.com biedt hij reizen op maat naar Granfondo's, zoals La Marmotte Alpes, Marmotte Pyrenées en uitdagende fietsgebieden, zoals de Franse Alpen en de Spaanse Costa Blanca. Ben je voor jezelf of een groep op zoek naar een mooie uitdaging of heb je een vraag neem contact op.