137Shares

De allereerste editie van de Marmotte Pyrénées werd afgelopen zondag verreden. Historisch? Wij hebben een aantal renners over hun deelname gepolst. Gezien hun enthousiaste reacties lijkt de nieuwe Marmotte Pyreneeën zich nu al stevig op de cyclokalender te hebben gezet en één van de klassiekers in wording. Een loodzwaar parcours met legendarische cols in een prachtige omgeving: 160 kilometer met 5600 hoogtemeters met daarin achtereenvolgens: Tourmalet vanuit Luz Saint Sauveur, Hourquette d’ancizan, Col d’Aspin, Tourmalet vanuit Campan en de slotklim naar Luz Ardiden.

Let op: Onderstaande kaartje laat de route van 2017 zien met de nieuwe aankomst op Hautacam.

Hoogteprofiel Marmotte Granfondo Pyreneeen

Hoogteprofiel Marmotte Granfondo Pyreneeen

Warm

De hele week voorafgaand aan de koersdag was het warm, of zeg maar gerust een bakoven. Hoe dan ook, veel fietsers lieten zich hierdoor niet weerhouden om -al dan niet extra vroeg- het prachtige Pyreneeën landschap te bewonderen en de Granfondo van zondag alvast te verkennen. De voorspelling voor zondag gaf gelukkig iets minder warm weer. Wellicht zijn hiervoor wat kaarsjes opgestoken in het nabij gelegen Lourdes. Maar gelovig of niet, Lourdes heeft de afgelopen week sowieso veel fietsers op bezoek gehad die waarschijnlijk ook hun bidons alvast kwamen vullen in de hoop op een klein wonder.

Marmotte Pyrénées: M-Day

Gelukkig bleek de weersvoorspelling uit te komen met voor een groot gedeelte van de dag ideaal fietsweer. Aan de start relatief veel Spanjaarden die deze kans om in hun achtertuin aan een Marmotte cyclo mee te doen niet onbenut lieten. Verder natuurlijk redelijk wat Fransen, maar ook de Engelsen, Belgen, Italianen en Nederlanders en een enkele verdwaalde Duitser lieten zich van hun beste kant zien. Gezien het feit dat Sportcommunication deze gloednieuwe cyclosportive pas in februari had aangekondigd was het aantal van 870 deelnemers aan deze eerste editie naar verwachting. Alle renners hadden immers hun bucketlist voor 2016 al lang gemaakt. Het zou me dan ook niet verbazen als de Marmotte Pyrénées 2017 heel wat meer deelnemers aan de start zal hebben staan. Het parcours werd achteraf door deelnemers als zwaar maar prachtig beschreven. Dat het zwaar was werd ondersteund met het aantal van 517 finishers bij 870 deelnemers. Een echte uitdaging dus! Ondanks het afzien was het volop genieten van schaduwrijke en begroeide wegen in het dal, tot open bergweides waarbij je nog praktisch om de koeien heen moest fietsen. Na de Tourmalet ook voor de tweede keer te hebben beklommen, viel de eindklim naar Luz Ardiden velen zwaar. De term ‘volledig geparkeerd’ staan werd nogal eens vloekend gebruikt. Uiteindelijk waren er 52 rijders/rijdsters die meer dan 11 uur voor het zware parcours nodig hadden, maar de finish toch maar mooi wisten te bereiken. Het was inmiddels gaan regenen, waardoor de diploma’s die op de top van Luz Ardiden werden uitgereikt nat werden. Tip: je kunt je diploma opnieuw printen via de uitslag pagina. Omdat de start-en finishplaats verschillend was, was er door de organisatie een pendelbus geregeld om mensen vanuit Saint Luz Sauveur terug naar Argelès Gazost te brengen.

Dames

De eerste vier dames kwamen van de Lage Landen in een verder internationaal deelnemersveld. De Belgische Anja Buysse schreef de Marmotte Pyreneeën bij de dames op haar naam in een tijd van 7:56:58 uur. Linda Stuurman greep zondag plaats twee, na vorige week Granfondo Les 2 Alpes gewonnen te hebben. Buysse kon uiteindelijk het verschil maken op de Tourmalet vanuit Campan. De Belgische rijdsters waren goed op dreef, want Sjoukje Dufoer legde beslag op de derde plaats. De Nederlandse Andrea van Loo uit ’t Harde werd knap vierde.

Heren

Bij de heren won de 27-jarige Fransman Matthieu Boulo in een tijd van 6:21:29 uur. Boulo, van oorsprong veldrijder finishte met een voorsprong van ruim 7 minuten op de Italiaan Marco Morrone. De Fransman Sebastien Gueras werd derde op meer dan 9 minuten. Jelle Maeyaert uit België behaalde een knappe vierde plaats. Verder opvallend: in de top 20 maarliefst 10 Spanjaarden.

Overall een zeer geslaagde eerste editie van de Marmotte Pyrénées. Op naar de tweede editie in 2017! Was jij er zondag bij? Laat het hieronder weten. Op bovenstaande interactief routekaartje kun je je foto’s en/of filmpjes toevoegen. (dubbelklik op ’t kaartje).

137Shares
robert Bernaerts
Robert is eigenaar van MarmotteCyclo.nl en geeft je graag tips en informatie over de mooiste Granfondo's. Met TourdeVacance.com biedt hij reizen op maat naar Granfondo's, zoals La Marmotte Alpes, Marmotte Pyrenées en uitdagende fietsgebieden, zoals de Franse Alpen en de Spaanse Costa Blanca. Ben je voor jezelf of een groep op zoek naar een mooie uitdaging of heb je een vraag neem contact op.