57Shares

Sommige renners die zich voorbereiden op een cyclosportive, zoals La Marmotte vragen zich af wat het nut is van een inspanningstest bij wielrennen.

Ik zal dit verduidelijken aan de hand van onderstaande vraag die ik onlangs van een wielrenner ontving:

“Ik fiets sinds 2003. Heb in 2009 de Marmotte volbracht en ga deze dit jaar weer doen. Ik ben de afgelopen jaren steeds intensiever gaan fietsen (afgelopen jaar zo’n 5.000km).
Komend jaar ga ik trainingswedstrijden rijden en in juli dus de Marmotte. Voor de Marmotte is een medische keuring verplicht. Dat is één reden om dit onderzoek te willen. Daarnaast wil ik graag een ‘check’ van mijn prestatievermogen en een preventieve check op mijn gezondheid.
Ik heb namelijk geen blessures, maar voel wel iets ‘trekken’ bij mijn hart. Ben hiervoor in augustus bij huisarts geweest. Die weet het aan een spierverrekking. Afgelopen zaterdag een strandrace gedaan en nu is dat gevoel weer terug (blijft nu ook al dagenlang hangen).
Welke keuring raden jullie mij aan? Via Twitter hadden jullie het over de anaerobe drempeltest. Die doe ik graag.
Is dat verstandig, of is bijvoorbeeld een ‘Groot sportmedisch onderzoek’ beter?
Naast de preventieve check, wil ik graag weten waar ik nu qua prestatie sta en waar de vooruitgang te boeken is.
Komt daar ook een ‘oordeel’ over het functioneren van mijn hart uit? Ik wil namelijk vooral weten in hoeverre ik risico’s aan het nemen ben met mijn hart.”

Voor de Marmotte heb je een gezondheidsverklaring nodig. Er is niet gespecificeerd wat er allemaal in moet zitten.
Maar als je een sportmedisch onderzoek plant, doe er dan één waar je naast preventieve waarden, ook prestatieve waarden uit kunt halen.

Anaerobe drempel test

Een anaerobe drempel test is zo’n inspanningstest, die naast preventieve metingen ook prestatieve metingen geeft. Er wordt een rust-ECG (hartfilmpje) gemaakt en tijdens de gehele test wordt ook het ECG gemonitord (inspannings-ECG).
Tijdens de inspanning wordt voortdurend onder andere de ventilatie, ademfrequentie, teugvolume, opgenomen O2 en uitgeblazen CO2 gemeten.
De belasting wordt per 3 minuten steeds zwaarder, totdat je geen evenwicht (steady state) meer kunt handhaven in die 3 minuten omdat het te zwaar wordt.
Dan ben je voorbij je anaerobe drempel. Daarna wordt het elke minuut zwaarder en ga je door tot je niet meer kunt.

De belangrijke prestatieve waarden die je hieruit krijgt zijn je anaerobe drempel (omslagpunt) in hartslag en wattage. Daarnaast ook je maximale zuurstofopname (VO2max) en je maximaal gehaalde wattage.
Uit deze waarden worden je trainingszones bepaald waar je in de voorbereiding mee aan de slag gaat.

Voor de Marmotte of een andere cyclosportive is het belangrijk om zo hoog mogelijk wattage per kilogram lichaamsgewicht (Watt/kg) te kunnen trappen op de anaerobe drempel. Dat zegt namelijk iets over hoe hard je de berg op kunt rijden.

Kortom: als je een medische keuring laat doen, doe het dan goed!
Een test met preventieve metingen en prestatieve metingen zoals de anaerobe drempeltest is hiervoor uitermate geschikt!

Guido Vroemen, sportarts
Specialist in het testen en begeleiden van duursporters

SMA MIDDEN NEDERLAND

Guido zal maandelijks een column schrijven met tips, waarmee jij je voordeel kunt doen in de komende cyclosportiven.

Wellicht vind je dit ook interessant: Effectiever trainen met een vermogensmeter 

Ga je dit jaar La Marmotte rijden ? Ga mee op trainingskamp in de Ardennen. Geheel verzorgd, volgauto, bevoorradingen, begeleiding door ervaren Marmotten

57Shares