32Shares

Steeds meer wielrenners hebben interesse in trainen op vermogen. Bijvoorbeeld renners die zich serieus op een cyclosportive voor willen bereiden en effectief willen trainen zullen veel baat hebben bij het gebruik van een vermogensmeter. Naast wielrenners biedt vermogenstraining ook voor triatleten veel toegevoegde waarde.
Maar waarom zou je hiermee moeten trainen?

Voordelen van trainen met een vermogensmeter:

1 Een vermogensmeter geeft je een compleet overzicht van je inspanning.

Een vermogensmeter, ook wel wattagemeter genoemd, registreert tijdens de inspanning zowel je hartslag als getrapte wattages.
Zo weet je precies hoeveel tijd er is gefietst in welke trainingszones.
Door speciale secties, zoals heuvels, sprints, aanvallen te markeren, kan de training of wedstrijd worden geanalyseerd.

2 Vermogensmeters voegen extra betekenis toe aan hartslagmonitoring.
Hartslagmeting vertelt slechts hoe snel je hart pompt. Een vermogensmeter meet de hoeveelheid arbeid (het vermogen). Door hartslaggegevens te vergelijken met het geleverde vermogen, cadans en snelheid kan de efficiëncy van de training precies worden bepaald.

3 Het volgt conditionele veranderingen.
Analyse van vermogensdata geeft precies aan wanneer de conditie aan het verbeteren is en wanneer je piekt. Hierdoor kan “overreaching” en overtraining worden voorkomen.

4 Betere indeling van cyclo of race
Een vermogensmeter geeft inzicht in je energiegebruik in een cyclo of race. Op deze manier kun je eenvoudig zien op welk moment je eventueel teveel energie hebt verbruikt.
Tactische fout gemaakt of met te hoog vermogen gestart, waardoor je je hebt opgeblazen ? Door vermogensdata terug te kijken, zie je precies hoe je dit kunt verbeteren.

5 Een vermogensmeter laat zien welke punten je kunt verbeteren
Word je er af gereden als je cadans daalt tot onder tachtig omwentelingen per minuut? Sterk gedurende vijf minuten, maar minder macht over twintig minuten? Kraak je na drie minuten als je op 105% van je drempelvermogen rijdt? Een vermogensmeter geeft je het antwoord.

6 Beter inzicht voor je eventuele trainer
Als je een trainer hebt kan deze de vermogensdata heel goed gebruiken om je trainingschema te verbeteren.
De coach kan precies zien wat je doet in de wedstrijden en trainingsritten en tips geven voor verdere verbeteringen.

7 Een vermogensmeter geeft meer inzicht in de belasting
Wie traint met een vermogensmeter kan de belasting beter gaan verdelen. Dit geeft extra motivatie om de inspanningen te verbeteren.
Bijvoorbeeld: een renner die vijf minuten een bepaald inspanningsniveau levert en ziet dat aan het einde van die vijf minuten het gemiddelde vermogen daalt, zal de volgende interval anders beginnen om deze vlakker te rijden.

8 Eenvoudig bepalen van de meest aerodynamische positie
De lichaamshouding is de grootste factor in het bepalen van de snelheid wanneer op een specifiek vermogen wordt gefietst.
Met een vermogensmeter kun je de meest aerodynamische positie bepalen.

9 Mogelijkheid van ‘pacing’ (of tempo vastleggen) van wedstrijden en/of trainingen.
Wie zijn anaerobe drempel vermogen (of Functional Threshold Power) weet, kan hiervan gebruik maken  tijdens een intervaltraining,
tijdrit of beklimming door op het eigen maximale niveau te rijden.

10 Een wattagemeter is een “Mobiel Test Lab”
Met een vermogensmeter kun je maandelijks een test uitvoeren, zodat je je voortuitgang en mogelijke verbeteringen kunt bepalen. Training is testen, testen is training.

Vermogen meten met de Powertap naaf

Powertap vermogensmeters

11 Prima logboek
Een vermogensmeter biedt automatisch een logboek van elke rit. Bijna per seconde van de inspanning kun je zien wat je hebt gedaan.

12 Het verbetert indoortraining
Verbetering van het prestatievermogen door focus te leggen op intervallen met exacte wattage

13 Verhoogd herstelvermogen door trainen met een vermogensmeter
Omdat je weet hoeveel arbeid je hebt verricht en hoeveel energie je hebt verbruikt kun je op maat herstelvoeding samenstellen om de energievoorraden weer zo snel mogelijk aan te vullen. Daardoor herstel je sneller en kun je harder trainen.

14 Mogelijkheid voor iedereen om op professioneel niveau je training te plannen, controleren en uitvoeren
Door efficiënt te trainen sta je beter aan de start van je doel evenementen.

——————————————————————————————————————————–

Door de dalende prijzen komen steeds meer vermogensmeters en daarmee gericht trainen binnen het handbereik van de renner die graag zijn tijd zo effectief mogelijk indeelt.
Waar te koop ? Kijk in onze Shop

Wil je regelmatig tips ontvangen voor het trainen voor -en rijden van de Marmotte of andere cyclo’s ? Vul hieronder je naam en e-mailadres in en klik op “Stuur me de link”. Je ontvangt dan direct -gratis- het Marmotte E-book

Andere populaire berichten:
Kijk hier
voor mooie, heldhaftige verhalen van recente Marmotte deelnemers
Geïnteresseerd in de invloed van rode bietensap op de conditie ? Kijk hier

32Shares
robert Bernaerts
Robert is eigenaar van MarmotteCyclo.nl en geeft je graag tips en informatie over de mooiste Granfondo's. Met TourdeVacance.com biedt hij reizen op maat naar Granfondo's, zoals La Marmotte Alpes, Marmotte Pyrenées en uitdagende fietsgebieden, zoals de Franse Alpen en de Spaanse Costa Blanca. Ben je voor jezelf of een groep op zoek naar een mooie uitdaging of heb je een vraag neem contact op.