1Shares

Met meer dan 328 dagen zon per jaar en een gemiddelde temperatuur van 18 graden is fietsen aan de Costa Blanca het hele jaar door populair. Niet alleen bij de Vlamingen, die het al eerder ontdekt lijken te hebben, maar het is nu ook booming onder de Nederlanders. De omgeving laat zien dat er nauwelijks winters zijn. Oleanders, palmbomen, cactussen, citroenen en mandarijnen, je vindt ze allemaal langs de weg. Je moet ook niet vreemd opkijken als je wordt ingehaald door een profploeg. Lotto Jumbo, Quickstep, BMC, ze trainen hier allemaal. Minimaal last van verkeer en bijzonder goede wegen. De inmiddels bekende Coll de Rates en Port de Tudons liggen binnen handbereik, net als de prachtige Bernia, en Jalón Vallei die wit ziet van de amandelbloesem.

“Visitekaartje van de Costa Blanca: langgerekte en regelmatige cols van 7 tot 8%”

1)Fietsen kan hier het hele jaar.

Met meer dan 328 dagen zon en een gemiddelde temperatuur van 18 graden is het klimaat van de Costa Blanca uitzonderlijk goed te noemen en een van de zonnigste van Spanje. Fietsen kan dus het hele jaar en daarom zie je hier in januari en februari al de profploegen hun trainingstages doen. Een vroege start van je fietsseizoen en genieten van zon en zee gaan hier dus hand in hand.

2)Zowel vlak rijden als klimmen

Wie het heeft over fietsen aan de Costa Blanca spreekt over het unieke en afwisselende landschap waarin elke route je een nieuwe beleving voorschotelt. Van robuuste bergen en kale rotspartijen tot bloeiende valleien en prachtige kustwegen. Het wegennetwerk is hier groot, gevarieerd en wordt slechts aan één kant begrenst door de zee. De mogelijkheden zijn dus eindeloos.

3)Cols dicht bij zee

Wist je dat de bergen bijna nergens zo dicht bij de stranden liggen als aan de Costa Blanca? En dat maakt deze bestemming extra geschikt om van je fietsreis ook écht een vakantie te maken. Niet alleen de grotere kustplaatsen zoals Calpe en Benidorm, maar ook het gezellige Albir of authentieke Moraira brengen het ultieme vakantiegevoel. Brede stranden, boulevards met winkeltjes en volop terrasjes waar het na het fietsen goed toeven is.

4)Goed asfalt

De wegen in het achterland van Calpe en Benidorm zijn over het algemeen goed onderhouden en strak geasfalteerd. En dat wil de overheid ook vooral zo houden, want het toenemend aantal fietsers zorgt natuurlijk voor extra inkomsten. Steeds meer wegen hebben fietsstroken en ook de bewegwijzering is duidelijk. Auto’s zijn verplicht je als fietser op 1,5 meter afstand te passeren en worden hier regelmatig met een verkeersbord aan herinnerd.

5)Coll de Rates

De Coll de Rates staat op menig bucketlijst en heeft een magische aantrekkingskracht op iedere fietser die naar Spanje komt. Een prachtige zeer regelmatige klim van 7,1 km met 387 hoogtemeters. Deze moet je gefietst hebben en wordt als ideale klim gezien om je progressie te bepalen. Op de top wordt je getrakteerd op een spectaculair uitzicht op zee.

Gratis E-Book

‘Fietsen en Genieten aan de Costa Blanca’ is een handig e-book met alles dat je moet weten over het populaire trainingsgebied bij de profs: de Costa Blanca. Het geeft je inzicht in hoe ook jij hier optimaal aan je trekken komt.

Het laat je stap voor stap zien wat je kunt verwachten en vooral wat je niet mag missen. Want of je nu komt om te trainen of om te toeren, fietsen aan de Costa Blanca betekent bovenal volop genieten van een heerlijke Spaanse fietsvakantie. Download het E-boek nu gratis.

Ebook Fietsen aan de Costa Blanca

“Uniek gebied om vakantie aan zee te combineren met fietsen in de bergen”

6)4-sterren Fietshotels

De laatste jaren worden steeds meer luxe hotels uitgerust met fietsfaciliteiten. Bewaakte fietsenstalling, wellness en ook sport-maaltijden zijn geen uitzondering meer. Hotels kunnen zich aansluiten bij het logo ‘Bikefriendly’ om je als fietser welkom te heten. Bekijk altijd wel even hoe je er weg fietst, want niet in elke kustplaats is dat even gemakkelijk.

7)Goede kwaliteit huurfietsen

De huurfietsen in Spanje zijn tegenwoordig over het algemeen gewoon goed. Jonge fietsen van carbon en sommige verhuurbedrijven bieden ook fietsen met schijfremmen. Net als de hotels zijn steeds meer verhuurbedrijven zich gaan onderscheiden op kwaliteit en service. Zo worden fietsen bij het hotel afgeleverd, op maat gesteld, en ook weer opgehaald. Hou er rekening mee dat in drukke periodes een huurfiets al ruim tevoren gereserveerd moet worden.

8)Spaanse cultuur

Eenmaal van kust weg rij je zo het echte Spanje in. Mozaïeken gevels, sinaasappelboeren met paard en wagen, en oude ruïnes die je laten terug gaan in de tijd. Wat je niet mag missen is het dorp Guadalest, dat hoog op een rots ligt. Na een aardbeving is het oude Arabisch centrum alleen via een tunneltje te bereiken en hangt het kasteel uit de 12e eeuw letterlijk aan een klif. Guadalest is benoemd tot nationaal momument en geeft prachtig zicht op een helderblauw stuwmeer.

9)Betaalbaar op vakantie

Spanje behoort nog steeds tot de goedkopere vakantielanden. De prijzen liggen over het algemeen lager dan in Nederland, Frankrijk en andere Europese landen. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de kosten voor een huurauto, een taxi of een bezoekje aan een restaurant. Een kop koffie kost in het binnenland vaak niet meer dan € 1,-. Natuurlijk geldt hoe toeristischer hoe duurder, maar een terrasje pikken aan zee hoef je om het geld niet te laten.

10)Goedkope vliegtickets

Vliegen op Alicante kan vanaf de meeste Nederlandse en Belgische luchthavens. En prijsvechters zoals Transavia, Ryanair en Easyjet bieden tickets erg goedkoop aan. Zeker als je vroeg kunt boeken en een periode kunt kiezen buiten schoolvakanties en feestdagen om. Zo bepaal je zelf vanwaar je vliegt en op welke dag.

1Shares
robert Bernaerts
Robert is eigenaar van MarmotteCyclo.nl en geeft je graag tips en informatie over de mooiste Granfondo's. Met TourdeVacance.com biedt hij reizen op maat naar Granfondo's, zoals La Marmotte Alpes, Marmotte Pyrenées en uitdagende fietsgebieden, zoals de Franse Alpen en de Spaanse Costa Blanca. Ben je voor jezelf of een groep op zoek naar een mooie uitdaging of heb je een vraag neem contact op.