146Shares

De 2016 editie van Les Deux Alpes Granfondo is een prooi geworden voor Stefano Sala. Hiermee herhaalde de Italiaan zijn kunstje van 2015 toen hij deze cyclo ook al op zijn naam schreef. De Fransman David Polveroni en Zwitser Christian Charriere maakte het podium compleet. Eerste Belg was Frederic Glorieux op een verdienstelijke vijfde plaats en na een recente val aantoonde op de goede weg te zijn. Beste Nederlander was Edian Verpoort op een tiende plek. Bij de dames won de Nederlandse Linda Stuurman knap met een twintigtal seconden voorsprong op de Francaise Stephanie Gros.

Het weer en Granfondo parcours

Scheen de laatste paar weken bijna onophoudelijk het zonnetje, vandaag was het alsof de weergoden het erop hadden gemund uitgerekend deze dag helemaal in het water te laten vallen. Ondanks de regen verschenen toch nog meer dan driehonderd renners aan de start. Deze zouden een heroïsche dag gaan beleven die ze nog lang zal heugen.
Om 8 uur werd er verzameld op Les Deux Alpes, waarna de Granfondo renners gezamenlijk afdaalden. De echte start en daarmee start van de tijdmeting was in het dal bij Les Clapiers. Het klimfestijn over 172 kilometer met 4000 hoogtemeters begon met de Col d’Ornon, zoals het heet een mooie om er in te komen. Daarna de prachtige, maar minder bekende Col du Parquetout. Een steile col, waar voor veel deelnemers een extra tandje geen overbodige luxe zou zijn geweest. Met bijna 60 kilometer op de teller was de eerste bevoorrading op de top van de Parquetout. De Italiaan Stefano Sala had hier al de leiding genomen met enkele seconden voorsprong op de Zwitser Christian Charriere. Vervolgens richting de Col de la Malissol om daarna door te slingeren naar de top van de Col de la Morte, ook wel Alpe du Grand Serre genoemd. De afdaling naar Séchillienne was berekoud. Gelukkig konden de renners zich in het dal richting Le Bourg d’Oisans weer enigszins herpakken en warm trappen. In bocht 16 van Alpe d’Huez werd er afgeslagen naar La Garde. Sala en Charriere passeerden hier met tien seconden voorsprong op de Fransman -en renner van de streek- David Polveroni. Op de eindklim naar Les 2 Alpes kon Sala uiteindelijk het verschil maken en finishte hij in een tijd van 5:18:59 uur met bijna twee minuten voorsprong op Polveroni. Tot zover de toppers.

Les 2 Alpes cyclo 2016Alle deelnemers Toppers

Wat mij betreft mag echter iedereen die dit weer trotseerde zich topper noemen. De meesten zouden meerdere uren langer dan Sala op de fiets zitten. Vanwege de veiligheid moest de organisatie om 15:00 uur de beklimming van Alpe d’Huez richting La Garde afsluiten. Het balkonweggetje richting Freney was in dichte mist komen te liggen. Veel fietsers zullen het niet erg gevonden hebben. Door deze parcourswijziging hoefden de eerste vijf bochten van Alpe d’Huez niet beklommen te worden. Hoewel de weersomstandigheden het genieten op de dag zelf moeilijk maakte zullen de bijna driehonderd finshers de komende dagen nog flink napraten en nagenieten over deze heroïsche dag. De rode lantaarndrager in een tijd van 10:58:37 uur was de Belg Peter Kerstens.

Uitslag Granfondo Les 2 Alpes Granfondo 2016

Mediofondo en Klimtijdrit

De Mediofondo werd gewonnen door de Fransman Guillaume Cloitre. Op zondagochtend was er een heuse klimtijdrit naar Les 2 Alpes. Deze werd gewonnen door dezelfde Guillaume Cloitre met een mooie derde plaats voor de Nederlander Edian Verpoort.

146Shares
robert Bernaerts
Robert is eigenaar van MarmotteCyclo.nl en geeft je graag tips en informatie over de mooiste Granfondo's. Met TourdeVacance.com biedt hij reizen op maat naar Granfondo's, zoals La Marmotte Alpes, Marmotte Pyrenées en uitdagende fietsgebieden, zoals de Franse Alpen en de Spaanse Costa Blanca. Ben je voor jezelf of een groep op zoek naar een mooie uitdaging of heb je een vraag neem contact op.