60Shares

Veel renners krijgen er in november en december mee te maken: verminderde motivatie voor fietsen. Je hebt niet veel zin en uit verveling ga je ook nog eens meer eten en snoepen. Wellicht herken je dit?
Toch is het belangrijk te zorgen dat je basisconditie tijdens de winterperiode in orde blijft. Een betere motivatie zorgt er bovendien voor dat je je gewicht niet zomaar laat versloffen.

Lees hieronder 7 tips om je motivatie weer zo snel mogelijk op orde te krijgen.

1. Kies een doel
Het kiezen van een fietsdoel is essentieel voor de motivatie. Houd hierbij in de gaten hoeveel trainingstijd je komend jaar zult hebben. Ken je zelf en kies een reeël fietsdoel. 
Het kiezen van een bij voorbaat kansloos doel zal de motivatie alleen maar verslechteren.

1. Bekijk deze video
https://www.youtube.com/watch?v=E4b4DJFStVQ

3. Visualiseer je succes
Topsporters verdiepen zich niet voor niets in visualisatietechnieken.
Psyche fietsenZeer recent onderzoek wijst uit dat liefst 20% van een fietsprestatie rechtstreeks verband houdt met psychologische factoren. Het stellen van een fietsdoel, maar ook visualisatie zijn hiervan belangrijk onderdelen. Bijkomend voordeel: door te visualiseren en met je fietsdoel “bezig” te zijn zul je je beter kunnen motiveren.

In het geval van de Marmotte heb je het voordeel dat er redelijk wat video -en geschreven materiaal over te vinden is.
Bekijk deze video maar eens en je zult je al een beeld van deze cyclosportive kunnen vormen.
Lees verhalen van andere deelnemers en projecteer deze op je zelf.
Probeer je succes zo gedetailleerd mogelijk te visualiseren. Zie jezelf bij de start klaar staan, op de eerste col al mensen inhalend en tenslotte aankomend bij de finish…met de handen in de lucht. Blije mensen luid applaudisserend, you made it!
Tip: probeer deze beelden regelmatig te visualiseren als je op de indoortrainer zit, tijd zat en wellicht kun je het opbrengen om je trainingssessie zo nog met een kwartiertje te verlengen ook!

4. Upload je trainingen naar een online platform
Sluit je aan bij onze Strava club en kijk hoe andere fietsers hun trainingstijd indelen. Moedig elkaar aan en motiveer. Vergelijk je vooral niet met de top van het klassement die soms wel meer dan 800 kilometer per week fietsen. Alles is afhankelijk van het doel dat je hebt gesteld. Als je bijvoorbeeld het uitrijden van een bepaalde cyclosportive ten doel hebt gesteld hoef je natuurlijk echt geen 800 kilometer per week te gaan fietsen….Strava is van iedereen, van de pro’s tot de wielertoerist die zichzelf het doel heeft gesteld een keer een cyclo uit te gaan rijden.

5. Afwisseling
De winterperiode is een mooie tijd om eens een keer een andere sport te beoefenen. Hardlopen, zwemmen, schaatsen…zorg vooral dat je plezier hebt in hetgeen je doet, het zal je motivatie goed doen.
Zelf vind ik het bijvoorbeeld altijd heerlijk om ter afwisseling in de winter de mountainbike te pakken. Vergeet natuurlijk ook niet je wat langere, rustigere trainingen te onderhouden. Met deze rustigere trainingen verbeter je je duurvermogen, erg belangrijk bij het rijden van een cyclo.

6. Lees een wielerboek
De donkere dagen zijn een uitgelezen mogelijkheid om eens een goed (of slecht 😉 ) wielerboek aan te schaffen of van de plank te halen. Bijvoorbeeld een autobiografie van een wielrenner of een boek over trainingsleer.

7. Indoortraining
Gelukkig hoeven indoor trainingsessies tegenwoordig ook niet langer vervelend te zijn.
Virtual trainers geven je de mogelijkheid om je prestaties terug te zien op het scherm en online te meten met andere fietsers.
Zwift is bijvoorbeeld een “game-achtig” platform, waar fietsers met verschillende merken indoortrainers (o.a. CycleOps, Kinetic, Tacx, Kickr, Elite) zich wereldwijd met elkaar kunnen gaan meten.

60Shares
robert Bernaerts
Robert is eigenaar van MarmotteCyclo.nl en geeft je graag tips en informatie over de mooiste Granfondo's. Met TourdeVacance.com biedt hij reizen op maat naar Granfondo's, zoals La Marmotte Alpes, Marmotte Pyrenées en uitdagende fietsgebieden, zoals de Franse Alpen en de Spaanse Costa Blanca. Ben je voor jezelf of een groep op zoek naar een mooie uitdaging of heb je een vraag neem contact op.