Kenny Nijssen winnaar La Marmotte 2016!

/, La Marmotte/Kenny Nijssen winnaar La Marmotte 2016!

Kenny Nijssen winnaar La Marmotte 2016!

Marmotte 2016 is voor vele renners een zeer succesvolle geworden. In totaal hebben maarliefst 6682 van de 7500 renners de finish gehaald. En terugkerende Marmotters hebben veelal hun persoonlijk record verbeterd. Een prachtige editie dus, wellicht door het parcours of door de weersomstandigheden? Of waren de deelnemers dit jaar bijzonder gemotiveerd? Dat laatste valt in ieder geval niet te ontkennen. Meteen al was het druk bij het ophalen van de startplaatjes toen de Marmotte organisatie donderdag om 14:00 uur de dranghekken opende bij Palais des Sports op Alpe d’Huez. Lange rijen en zenuwachtig geschuivel, de spanning van de deelnemers goed voelbaar voor zaterdag. Dan moest het gaan gebeuren, de dag waarvoor het hele jaar is getraind. Niets, maar dan ook niets mag er mis gaan.

Heb jij La Marmotte 2016 gereden en wil je je verhaal kwijt? Stuur ons dan een mailtje

Startschot Marmotte 2016

Het startschot klonk om 7 uur, maar niet voordat de organisatie bekend maakte dat de laatste kilometer van Col du Galibier geen onderdeel van Marmotte 2016 uitmaakt. De enorme sneeuwwallen op de laatste kilometer van de Galibier zijn onderuit geschoven en daardoor ligt er sneeuw op de weg. Het parcours van La Marmotte 2016 gaat dus door de tunnel van de Galibier en niet over absolute top. Dit levert een fikse tijdsbesparing op voor de deelnemers. Dit valt echter weer (gedeeltelijk) weg te strepen tegen het tragere en nieuwe kronkelige weggetje langs de oever van het Chambon meer. Een noodroute om de Chambon tunnel te omzeilen, die nog altijd is afgesloten.

Bij de eerste bevoorrading op Col du Glandon is het net als andere jaren erg druk. In de ochtend is gelukkig nauwelijks een druppel regen te bekennen, maar de beruchte afdaling naar Saint Etienne de Cuines kent toch nog natte wegdelen. Opletten dus. Vanuit dit plaatsje in de Maurienne vallei is het een dikke 20 kilometer vals plat naar Col du Télégraphe. Hier moet je krachten sparen heeft iedereen zich laten vertellen, maar iemand zal toch op kop moeten rijden…

In Saint Michel de Maurienne draaiden de renners de Télégraphe op. De enige col in de Marmotte die niet van de buitencategorie, maar van de eerste categorie is. Voor diegene die hier verwachtte een makkie te hebben werd het een zware klim van 12 kilometer, vanaf het begin is de Télégraphe niet bepaald een “loper”. Boven gekomen gelukkig een afdaling van een kilometer of drie naar het wintersportplaatsje Valloire. Bevoorrading van de organisatie meepakken en starten aan de 18 kilometer van Col du Galibier, wind op kop. Vanaf Plan Lachat, de laatste zeven loodzware kilometers richting de tunnel. Tot nu toe waren het ideale weersomstandigheden tijdens deze Marmotte editie. Rond half drie begon de lucht helaas steeds meer te betrekken en duurde het niet lang voordat het regende met daarbij stevige windvlagen. Opletten en kou leiden in de afdaling van de Galibier en Lautaret. Het restaurant heeft in ieder geval goed zaken gedaan en menig warme chocolademelk met slagroom verkocht. Niet alleen in de tunnels, maar ook daarbuiten waren lampjes dus geen overbodige luxe. Verlichting op de fiets was net als elk jaar verplicht. Als verrassing had je de lampjes niet hoeven kopen, maar kreeg je ze bij je startbewijs. Eenmaal in de vallei aangekomen was de temperatuur gelukkig weer goed en kan voor de renners die vóór 18:15 uur in Bourg d’Oisans arriveren begonnen worden aan de laatste heroïsche klim van de dag: Alpe d’Huez. Dorst, hongerklop, maar niet meer kunnen eten, brandende voeten en zere ruggen…eenmaal over de streep is dit alles vergeten en is het tijd voor overwinning.

Gefeliciteerd aan alle Marmotters 2016!

Kenny Nijssen Marmotte 2016

Winnaar Kenny Nijssen opent zijn bevoorradingstasje net voor de tunnel op de Galibier. Foto’s: Tour de Vacance

Uitslag

In totaal hebben 6682 van de 7500 renners de finish gehaald. Vorig jaar was dit aantal slechts 4679. het erg warme weer van 2015 was hiervan een belangrijke oorzaak.
Winnaar van de dag werd uiteindelijk de jonge en talentvolle Nederlander Kenny Nijssen in een tijd van 5:40 uur. De laatste Nederlandse overwinning was alweer van 2011 (Michel Snel). De Italiaan Stefano Sala eindigde op bijna 4 minuten als tweede. Het “brons” was voor de Fransman William Turnes. In 2015 waren de rollen met Nijssen op twee en Sala op één nog precies omgedraaid. De rode lantaarn werd dit jaar gedragen door Bill Smith uit Engeland die de Marmotte uit wist te rijden in 12:57 uur. Respect voor het zo lang op de fiets zitten, wat een doorzettingsvermogen. Bij de dames pakte de Duitse Christina Raush de hoofdrol met een tijd van 6:31 uur met een voorsprong van maar liefst bijna 55 minuten op de nummer twee.

Wil je de uitslag bekijken of je diploma printen? Ga dan naar de website van de Marmotte organisatie.

robert Bernaerts
Robert is eigenaar van MarmotteCyclo.nl en geeft je graag tips en informatie over de mooiste Granfondo's. Met TourdeVacance.com biedt hij reizen op maat naar Granfondo's, zoals La Marmotte Alpes, Marmotte Pyrenées en uitdagende fietsgebieden, zoals de Franse Alpen en de Spaanse Costa Blanca. Ben je voor jezelf of een groep op zoek naar een mooie uitdaging of heb je een vraag neem contact op.
By |2016-12-17T19:49:33+00:00juli 4th, 2016|Cyclo verslagen, La Marmotte|5 Comments

5 Comments

 1. denise dingemans 05/07/2016 om 05:16 - Antwoorden

  Een geweldige week gehad. Top organisatie. Top kok, heerlijk gegeten. Voor herhaling vatbaar

 2. Femke 05/07/2016 om 16:03 - Antwoorden

  Robert, Ester en begeleiding bedankt voor de topweek. Alles was tot in de puntjes verzorgd. We hebben erg genoten en komen zeker nog een keer terug! (Voor goud ;-). Groetjes Mark en Femke

 3. vd luit 05/07/2016 om 20:20 - Antwoorden

  Alles was goed geregeld. Top. Behalve na deze TOP prestatie is er geen medaille meer. Hoe kan dat nou? Erg jammer. Enige min puntje

  • robert Bernaerts 06/07/2016 om 10:30 - Antwoorden

   Hierover lijkt helaas wat verwarring over ontstaan. Op hun Facebook pagina lees ik het volgende, wellicht schept dat helderheid:

   “Hello,

   The souvenir medal is not included in your inscription pack.
   It is available to the purchase as all the products and souvenir clothes in the Marmotte store within the limits of the available stock. We ran shortly out of stock according to the high number of finishers in l’Alpe d’Huez this year (30% more than the years before) and we apologize for the inconvenience caused.
   We set up an emergency order system and we will inform you of the opening of the online store (supply delay time : early September).

   Thanks again for your participation and your amazing performance.
   Sportingly, Best regards”

 4. Steve Tilly 31/12/2016 om 16:20 - Antwoorden

  Robert, Ester en begeleiding dit was mijn 4de editie van de marmotte alvast bedankt voor terug een uitmuntende begeleiding . Alles was tot in de puntjes terug verzorgd. Ik heb er erg van genoten met als gevolg dat ik deze heb uitgereden (zoals vele anderen)tip : ervaring is zeer belangrijk tijdens deze cyclo en ik kom zeker nog eens keer terug!
  Groetjes vanuit België
  Steve Tilly

Laat een reactie achter

204Shares