20Shares

Je hebt vast het advies al eens gehad. Drink rode bietensap en je presteert minstens 4% beter! Wat wordt hierover geschreven? En hoe werkt dat dan?

In meerdere artikelen wordt gemeld dat bietensap het zuurstofverbruik verlaagt. Dit zou gunstig zijn, want voor eenzelfde prestatie heeft je lichaam dan minder zuurstof nodig en hoeft het hart dus niet zo snel te pompen. Je houdt een groter deel van je capaciteit over voor meer inspanning. Ook onderzoek op hoogte zou deze conclusie geven: met rode bietensap kun je de nadelen van de ijle lucht zelfs enigszins compenseren!

Er wordt niet geadviseerd elke dag rode bietensap te drinken!

Nitriet belemmert in feite de zuurstofopname, en zorgt er bij volwassenen voor dat de betrokken enzymen moeten “up-reguleren” om de zuurstofopname efficienter te maken. Enzymen op hoogtestage kun je zeggen! Het effect is dat er door effecientere opname minder zuurstof nodig is. De stof waar alles om draait is nitraat. Rode bietensap bevat hier veel van.
Maar er zijn ook andere groenten met een hoog nitraatgehalte zoals spinazie, andijvie, sla, bleekselderij, radijsjes, rucola, en Chinese kool. Nitraat wordt in het lichaam omgezet naar nitriet en stikstofmonoxide.

Stikstofmonoxide heeft bovendien een al langer bekend vaatverwijdend effect; hierdoor vindt er betere doorbloeding plaats en wordt de bloeddruk verlaagd. Niet ongunstig voor een goede prestatie.
Eerder schreef sportarts Robert Rozenberg al dat het gebruik van bietensap je prestatie met een paar procent kan verbeteren.

Goed om te weten:
– Gebruik van grote hoeveelheden bietensap kan maag -en darmklachten veroorzaken en urine kan rood kleuren. Probeer het eerst uit in je trainingen.

Al lange tijd werd aangenomen dat nitraat en nitriet toxisch is. Denk aan het opwarmen van spinazie dat uit den boze was vanwege het vrijkomen van nitriet. Het Nederlands voedingscentrum stelt echter in september 2014 vast dat recent onderzoek laat zien dat het consumeren van nitraatrijke groenten een verwaarloosbaar gezondheidsrisico met zich meebrengt. Beperkende adviezen voor het consumeren van nitraatrijke groenten zijn daarom opgeheven. Wel adviseert het voedingscentrum om nitraatrijke sportsupplementen niet dagelijks te gebruiken. Hiermee kunnen overschrijdingen gedurende langere periode van de aanvaardbare dagelijkse inname (adi) worden voorkomen

De onderzoeken die op internet besproken worden laten een positief effect van bietensap zien. 
Blijf in ieder geval altijd verstandig met gebruik van bieten sap en alert op de reactie van je lichaam. Daarnaast is het verstandig om de website van het voedingscentrum in de gaten te houden.

20Shares