88Shares

Naam: Bart Bury
Woonplaats: Sint-Gillis (Brussel)
Leeftijd: 34 jaar
Merk fiets/Afmontage:
Specialized S-Works Tarmac – sram red 2013
Specialized Sirrus Pro 2012 – sram force 2012
Specialized Sirrus Pro 2009 – sram force / rival 2009

Wanneer ben je begonnen met wielrennen ?
Eigenlijk heb ik nooit echt aan wielrennen gedaan. Sinds mijn 12e ben ik naast voetbal wat meer beginnen rondfietsen met een citybike en ben ik dagelijks naar school beginnen te gaan met de fiets. De school lag op ruim 10 km van mijn woonplaats met telkens 2 pittige klimmetjes erin. Tijdens mijn universiteitsjaren opteerde ik ervoor om niet op kot te gaan en dagelijks de 36km pendelrit naar de unief te doen met een klassieke jongensfiets met 3 versnellingen erop. Op mijn 18e kreeg ik mijn eerste racefiets en dit liet me toe om in de weekends af en toe eens een langere rit in te plannen, voornamelijk in Waals-Brabant. Vanaf dan ben ik ook begonnen met een jaarlijkse fietsreis, met pak en zak doorheen Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en Spanje. Tijdens die fietsreizen zat er telkens een stevige brok hooggebergte in verwerkt en heb ik op mijn eentje kennisgemaakt met de hoogste Alpencols en het Spaanse middengebergte. Vaak waren het marathonritten van ongeveer 200km waarbij ik ruim 8uur per dag in het zadel tot ik doodmoe en total loss tegen valavond ergens mijn tentje wist neer te planten. Soms was het onmenselijk afzien maar die lichamelijke pijnigingen hebben me lichamelijk wel een stuk sterker en mentaal weerbaarder gemaakt.

Mijn eerste cyclo reed ik in 2008, de toenmalige GF Eddy Merckx vanuit Hamoir. Ik had nog nooit in een groep gefietst of enige vorm van competitie ervaren, maar tegen alle verwachtingen in reed ik in de spits mee tot aan de meet met enkele iconen uit het cyclowereldje zoals Hans Nuyens, Ralph Disceviscourt en Sjef Graafmans. Dit smaakte natuurlijk naar meer en sindsdien neem ik jaarlijks aan enkele cyclosportieve wedstrijden deel. Voor het overige neem ik niet deel aan enige vorm van fietscompetitie.

Aantal Marmotte deelnames: 4

Beste eind-klassering Marmotte: Winnaar 2013

Aantal trainingsuren vanaf januari 2014:
Ik hou dit eigenlijk niet bij (meestal rijd ik zonder fietscomputertje) maar als ik een gemiddelde zou nemen van pakweg 12à14 trainingsuren per week zou ik moeten uitkomen aan ongeveer 160 trainingsuren tegen einde maart 2014.

Train je specifiek op het klimmen, hoe doe je dat en waar ?
Van vlakke ritjes krijg ik rugpijn omdat je continu in een zelfde fietspositie zit. Dus probeer ik in de mate van het mogelijke ritjes te rijden waarin een minimum aan reliëf te vinden is. Al is het maar om van de mooie uitzichten te genieten. Meestal rijd ik rond met één van mijn 2 hybride fietsen omwille van het comfort en de multi-inzetbaarheid ervan.

Sinds eind vorige zomer ben ik naar Brussel verhuisd (vlakbij mijn werk), dus het woon-werk verkeer en de frequente trainingen in de sterk heuvelende regio rond Namen zijn er niet meer bij. Dit tracht ik wat te compenseren door te mountainbiken in het massieve Zoniënwoud en door de snelle opeenvolging van korte, soms steile hellingen in de zuidelijke regio van Brussel (Alsemberg, Beersel, Ittre) mee te pikken tijdens mijn trainingen op de weg. Sporadisch eens een duurtraining in de Ardennen (regio La Roche of Stoumont) helpen me om niet helemaal de voeling te verliezen met die prachtige streek.

Wat is je favoriete cyclo ?
De Gran Fando Ardennaise vanuit Hamoir, maar die wordt jammer genoeg niet meer georganiseerd. Een andere favoriet is de Otztaler Radmarathon omwille van het prestige, de concurrentie en uitbundige sfeer aan de aankomst en het avondgala.

Hoe is de vorm dit jaar tot nu toe en wanneer begint voor jou het cyclo seizoen ?
Na een recente inspanningstest bleek de vorm vrij goed mee te vallen, ondanks de ingrijpende veranderingen inzake trainingsprikkels als gevolg van mijn verhuis naar de grootstad. Er kan misschien nog een klein beetje gewicht af en de anaërobe drempel misschien een tikje hoger maar in vergelijking met de voorgaande jaren lig ik perfect op schema. De goede vorm dien ik pas begin juni te bereiken, dus heeft het geen zin dat ik daar nu al over zou zitten te piekeren. Mijn eerste cyclo zal waarschijnlijk de 3 ballons cyclo zijn op 14 juni.

Wat is je belangrijkste fietsdoel dit jaar ?
Zo hoog mogelijk eindigen in de Schwalbe Tour Transalp samen met mijn ploegmaat Bart Vrolijkx.

Wat is je meest indrukwekkende fietsmoment ?
Tijdens mijn 2e deelname aan de Vélomédiane (2009) wegrijden op de Rideux-Nord en met 2 minuten voorsprong finishen na een solo van ongeveer 47km. Een speciaal moment omdat dit de eerste maal was dat ik (als outsider) een – in mijn optiek – belangrijke cyclo wist te winnen.

Voor welk cyclo team rijd je ?
Team Racepoint.be met AX lightness als co-sponsor voor 2014.
Racepoint is een fietsenzaak gerund door een gepassioneerde Duitstalige topmekanieker die aan enkele renners met een diverse achtergrond een fiets, kleding, uitmeting en advies ter beschikking stelt.

Het gerucht ging dat je in de Marmotte 2013 een “haas” gebruikt zou hebben op het stuk vals plat naar de voet van de Télégraphe en tussen de Galibier en alpe d’Huez. Wat moeten we daarvan geloven ?
Door insiders ook wel het ‘Mike Terpstra’ gerucht genoemd. Valt zeer eenvoudig te weerleggen door navraag te doen bij mijn toenmalige medevluchters. Na de afdaling van de Glandon hebben Kristof Houben en ikzelf halt gehouden om een sanitaire pauze in te lassen en om toe te laten Bart Van Damme en Frederic Glorieux te laten terugkeren. Met 4 samen ronddraaien in de vallei is efficiënter dan met twee. Zowel tijdens de klim naar de top van de Galibier als tijdens de gehele afdaling nam ik de kop met mijn medevluchter in het wiel. Ter hoogte van Mizoën kreeg ik onverwacht een busje water aangereikt van mijn vriend en cyclokoning Bert Dekker. Hij had namelijk de dag ervoor in bloedhete en winderige omstandigheden een marathonrit van meer dan 220km gereden tussen Vaujany tot de top van de Izoard en terug. Van hem kan je dus niet verwachten dat hij Glorieux en mezelf veel op sleeptouw had kunnen nemen. Dat bidonnetje deed anderzijds wel deugd en liet me toe een gelletje weg te spoelen en mijn handen schoon te maken alvorens terug het commando over te nemen richting de voet van de Alp.

Bart Bury en Frederic Glorieux tijdens Marmotte op Galibier

Bart Bury en Frederic Glorieux tijdens La Marmotte 2013 op 1 km van de top van de Galibier             (foto: MarmotteCyclo.nl)

Wie zie je komend seizoen als je grootste concurrent ?
Enrico Zen en Roberto Cunico: the usual suspects in ‘the biggest one’.

Bij welke cyclo’s kunnen we dit jaar nog meer verwachten ?
Gran Fondo Eddy Merckx in Andenne, Otztaler Radmarathon en misschien nog één of andere Vogezencyclo.

Wat doe je naast het fietsen ?
Mijn voltijdse functie als accountmanager bij de Brusselse Gewestelijke Dienst voor Arbeidsbemiddeling neemt natuurlijk heel wat tijd in beslag. Zeker gezien de vele projecten die ik momenteel lopende heb. Daarnaast ben ik een fervente krantenlezer (buitenlands, economisch nieuws en de opiniepagina’s). Als inwoner van Brussel geniet ik ook van lange stadswandelingen, afspreken met vrienden/kennissen om een hapje te gaan eten of een goed glas te drinken of me simpelweg (al dan niet met tablet) een paar uurtjes mengen in de gezellige drukte van het Volkshuis of de serene kalmte van het Muntpunt. In de mate van het mogelijke probeer ik ook een graantje mee te pikken van het ruime Brusselse culturele aanbod met de Bozar of de Vlaamse gemeenschapscentra als favoriete ‘hotspots’.
Familiebezoek in de wijde rand rond Brussel (liefst met de fiets) maakt ook uit van mijn weekendactiviteiten.

Hoe ziet de week vóór de Marmotte er voor jou ongeveer uit ? (qua trainingsuren/rust en voeding)
De afgelopen twee jaar logeerde ik in het gezellige dorpje Vaujany om in alle rust en kalmte korte ochtendlijke intensieve trainingsblokjes in te lassen en om al wandelend te genieten van de natuurpracht van het hooggebergte (domaine des Grandes Rousses).
De trainingsritjes beperken zich tot maximaal 3 uur met waarin ongeveer 3000hm verwerkt zitten. Inzake voeding verschilt er niet zoveel met hetgeen ik thuis gewoon ben. Iets meer pasta’s en voldoende verse groeten dan gewoonlijk en s’avonds enkele glazen rode wijn (liefst Argentijns of Chileens). Lekker decompresseren voor het slapengaan om het mentale evenwicht te bewaren.

 

Wellicht vind je dit ook interessant ?

Bart Bury wint Marmotte 2013! Interview Bart van Damme  | Marmotte 2013 door Frans van Dillen

 

88Shares