2Shares

Velen van jullie zullen er in deze periode mee te maken hebben: het grote doel waar maandenlang of misschien wel een heel jaar naar was uitgekeken is achter de rug en wat resteert is een geweldige herinnering…

Vragen van sommige renners: hoe snel loopt mijn conditie terug, is het erg als ik een (kortere of langere) periode niets doe, hoe laad ik mezelf weer op en vanaf wanneer kan ik het beste mijn trainingsschema weer oppakken. Maar hoe nu verder?


Eerst is het goed om even na te genieten van je mooie prestatie, danwel een eventuele teleurstelling te verwerken. Verzorg jezelf goed in deze periode, vul eventuele tekorten aan als dat nog niet kort na de Marmotte is gebeurd en neem de tijd voor zowel lichamelijk als geestelijk herstel. Iedereen doet dit overigens op zijn eigen manier: de één zit vrij snel weer op de fiets om rustig wat te toeren, terwijl een ander er de eerste week niet aan moet denken zijn fiets uit de schuur te halen.

Vooral als dit je piekwedstrijd was is het belangrijk je vervolgtraining rustig op te bouwen en deze op een ontspannen manier te benaderen. Denk daarbij aan gevarieerde, algemene lichaamsbeweging waarbij ook andere sporten dan fietsen aan bod kunnen komen. Zoals hardlopen, wandelen of fitness. Geleidelijk aan kan dit actieve herstel dan overgaan in de volgende voorbereidingsfase. Eventueel kun je het seizoen nog wat oprekken (het is nu immers nog zomer) en de herstelfase wat later in het jaar leggen.

Zorg er wel voor dat je niet teveel conditie verliest. Bij inactiviteit blijft je duurvermogen in eerste instantie nog goed op peil, en zal slechts je “vorm”, je vermogen om maximaal te presteren, verdwijnen. Na een maand niets doen zal je specifieke (fiets-)spierkracht al flink verminderd zijn en na een maandje of drie zal je een forse afname van het met zoveel moeite opgebouwde uithoudingsvermogen kunnen waarnemen.

Blijf dus in beweging, maar doe het wel rustiger aan dan in het echte seizoen. Het lichaam heeft ook rustperiodes nodig om daarna weer sterker te kunnen worden. (het principe van super-compensatie)

Hoe bereid je je nou optimaal voor op de Marmotte 2013?

Zorg er ten eerste voor dat je de komende maanden actief blijft. Probeer het verlaagde lichaamsgewicht vast te houden of maximaal één of twee kilo aan te komen tijdens de koude wintermaanden. Pak rond begin november de training weer serieus op en werk gericht naar begin juli toe.
Maak hierbij gebruik van een trainingsschema. Deze kun je zelf maken, maar je kunt je daarbij ook laten adviseren en begeleiden door een specialist. Marmottecyclo kan je hier ook bij helpen; mail voor meer informatie: robert@marmottecyclo.nl

 

2Shares