0Shares

Goede, evenwichtige voeding is zeer belangrijk voor een duursporter, hetgeen helaas vaak onderschat wordt.
Met goede voeding verhoog je het trainingseffect en zul je beter presteren op de grote dag.
Enerzijds doordat je beter herstelt van je trainingen en je lichaam dus sneller weer een nieuwe trainingsprikkel kan verwerken; anderzijds doordat op de dag van de Marmotte zelf voldoende voeding ingenomen wordt om de motor draaiend te houden.
Daarnaast is een lager lichaamsgewicht bergop een niet te onderschatten voordeel.
Naast een lichte fiets is het dus handig zo min mogelijk overtollig lichaamsgewicht mee naar boven te slepen.

Bovenstaande toont de noodzaak aan om in een vroeg stadium te starten met het aanleren van een gezonde en verantwoorde voedingswijze.
Gebleken is dat voor veel Marmotten januari een mooi startmoment is om te consuminderen.
De feestdagen zijn achter de rug en de trainingen die op het programma staan zijn veelal in een laag tempo en met een lage hartslag; ideaal dus om te experimenteren met het inladen van wat minder voeding tijdens de training en zodoende wat overtollig gewicht kwijt te raken.

In januari en februari , traditioneel de opbouwmaanden voorafgaande aan het echte werk, moet je er dus voor zorgen minder binnen te krijgen dan je verbrandt.
Hoeveel precies is per persoon verschillend.
Het uitgangspunt dient te zijn dat je ervoor zorgt dat je geen hongergevoel krijgt en dat je niet meer dan 500 gram tot een kilo per week aan lichaamsgewicht verliest.
Per dag dien je ongeveer 500 kcal minder binnen te krijgen dan je verbruikt. Indien je sneller afvalt, ga je je spieren als het ware opeten, waardoor je rustmetabolisme verlaagd wordt.
Ongewenst neveneffect is dan, dat je tijdens rust minder energie verbruikt, waardoor je vetpercentage weer minder snel zal dalen.
Daarnaast zal uiteraard de trainingsprestatie omlaag gaan en zul je minder snel herstellen.

Wat houdt dit in voor de training in deze periode?
Advies is rustige duurtrainingen te doen, waarbij het lichaam leert om energie niet alleen uit makkelijk te verbranden koolhydraten te halen, maar ook uit vet.
Bij een lage intensiteit wordt veel vet verbrand.
Hoewel vetten in principe meer energie leveren dan koolhydraten (9 Kcal per gram vs. 4 Kcal per gram) verloopt de vetverbranding trager en er is meer zuurstof voor nodig.
Bij fietsen met een hogere intensiteit zal het lichaam daarom haast automatisch kiezen om meer koolhydraten te verbranden.
Duurtraining waarbij dus het accent op vetverbranding ligt zorgt ervoor dat je uiteindelijk het fietsen op een hogere intensiteit langer volhoudt, doordat je langer met de schaars aanwezige hoeveelheid koolhydraten kunt doen.
Hierdoor verschuift de verhouding vetten en koolhydraten die je tijdens de inspanning verbruikt meer naar vet, ook bij hogere intensiteit.
Dit bespaart koolhydraten waardoor je langer op hogere intensiteit kunt sporten.  Lees hier verder….

0Shares