/, La Marmotte, Marmotte Nieuws/Marmotte Granfondo Valais: de nieuwe Marmotte in Zwitserland

Marmotte Granfondo Valais: de nieuwe Marmotte in Zwitserland

La Marmotte Valais, een ware derde in rij.

Een nieuwe Marmotte in Zwitserland. De geruchten waren er al enkele weken en langzaamaan kwamen meer details over het parcours vrij. Vorige week was de route dan eindelijk op de website van Marmotte Granfondo Series te zien. Naast de Marmotte Alpes en Marmotte Pyrénées een uitdaging van formaat. Op hemelsbreed slechts 175 km afstand van Alpe d’Huez klinkt zaterdag 11 augustus 2018 om 07:00 uur het startschot voor de eerste editie van Marmotte Granfondo Valais. Eén uur eerder mogen de die-hards al aan de bak voor de Ultrafondo “Tour des Stations”, een ware monstertocht waar het Marmotte-parcours in is opgenomen. Wij zijn alvast een kijkje gaan nemen.

1. Valais

Valais, ookwel Wallis, is één van de 26 kantons van Zwitserland met Sion als hoofdstad. Valais heeft de meeste zonuren van Zwitserland en is een vruchtbare streek. Ook vanwege de rivier de Rhône die er doorheen stroomt. Bijna de helft van de Zwitserse wijn komt uit Valais en dat zie je al direct bij aankomst in Valais terug in het landschap. Het dal en de onderste bergflanken zien eruit als een lappendeken van wijngaarden. Afgewisseld met de bekende alpenweides waar je alleen nog de koeienbellen hoort. Kortom een prachtige streek om doorheen te fietsen, met vrijwel continue zicht op de hoge besneeuwde bergtoppen. Valais is naast het skiën populair bij mountainbikers, maar dat het wielrennen hier in opkomst is wordt onderstreept met deze nieuwe Marmotte en Tour des Stations.

“Valais heeft de meeste zonuren van Zwitserland”

2. Marmotte Valais en Tour des Stations in beeld

Bekijk hieronder het routefilmpje van zowel de Marmotte Granfondo Valais als de Ultrafondo Tour des Stations. Het filmpje begint met de route van de Ultrafondo. Vanaf kilometer 83 start de Marmotte en volgt deze hetzelfde parcours.

3. Marmotte Granfondo Valais, 130 kilometer met 4500 hoogtemeters

Al op weg naar de startplaats Crans-Montana ontstaat het besef in wat voor prachtige streek deze Marmotte plaats vindt. Alsof twee klimaten samen komen rij je zo via de wijngaarden richting de ski-oorden. En op basis van deze cijfers is de zwaarte vergelijkbaar met de Dolemieten marathon. Kortom, de ingrediënten voor een nieuwe klassieker zijn in huis, de toekomst zal het laten zien.

Route Marmotte Valais
Vercorin

De start van de Marmotte Valais vindt plaats in Crans-Montana. Hoewel Crans-Montana vooral bekend is als sjiek ski-resort heeft het dorp ook de nodige wielerhistorie. Zo was er in 1984 de finish van de 20e etappe in de Tour de France, gewonnen door Laurent Fignon. En in 2013 won Bauke Mollema er nog de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland. Direct vanuit de start begin je met 400 meter klimmen tot de top van Col de Plumachit op 1797 meter. Daarop volgt meteen al de afdaling naar de Rhône vallei, waarna je start aan de klim naar Vercorin op 1318 meter hoogte. Een hier en daar steile klim van een kleine 10 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8%.

Vanaf Vercorin passeer je meerdere ski-dorpjes: Nax (1285 meter), Saint-Martin (1410 meter) en Hérémence (1235 meter). Na dit op-en-af stuk van ruim 30 kilometer, dat je zeker niet moet onderschatten, mag je weer wat langer op de pedalen staan om vanaf 1266 meter naar 1804 meter te komen. 6,5 kilometer klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 8%.

“Alle ingrediënten voor een nieuwe klassieker”

Na Les Collons krijg je een welverdiende, langere afdaling van ongeveer 10 kilometer richting Veysonnaz. Vervolgens gaat het weer omhoog richting Nendaz op 1380 meter waar de volgende bevoorrading op je wacht. Vanaf het skistation Nendaz daal je af en rij je door het bergdorpje Isérables. Een uniek dorp dat door de geïsoleerde ligging authentiek is gebleven. Pas in de jaren zeventig werd er een verharde weg naar Isérables aangelegd. Vanaf Isérables is het even doorklimmen naar de bevoorradingspost bij la Tzoumaz. Eet en drink hier nog zo goed als je kan voor de nietsontziende slotklim Col de la Croix de Coeur.

“Slotklim Col de la Croix de Coeur komt hard aan “

Hoewel de prachtige Col de la Croix de Coeur met het stijgingspercentage tussen de 7 en 9% blijft, en nergens super steil wordt, zal deze slotklim bij veel renners hard aankomen. Een heroïsche laatste klim van deze Marmotte, met volgens de website van de organisatie een laatste deel ongeasfalteerd. Tijdens ons bezoek waren er echter net wegwerkzaamheden bezig op de col, dus het lijkt nog niet uitgesloten dat de laatste meters er in augustus beter bij liggen. Met het bereiken van de top op 2174 meter, tik je het dak van de Look Marmotte Granfondo Valais aan. Je prestatie is geleverd en met spectaculaire uitzicht op finishplaats Verbier, volgt 7 kilometer afdalen naar de eindstreep.

Col de la Croix de Cœur
Marmotte Valais
Uitzicht op de top van Col de la Croix de Coeur

Uitzicht op de top van Col de la Croix de Coeur

4. Ultrafondo Tour des Stations, 220 kilometer met 7400 hoogtemeters

Ondanks de geruchten over de Marmotte Valais wist de Franse organisatie toch nog te verrassen. Naast de Marmotte Granfondo Valais wordt op dezelfde dag de Ultrafondo “Tour des Stations” gereden van maarliefst 220 kilometers en 7400 hoogtemeters. Een heuse killer-granfondo voor alleen de die-hards. De eerste reacties zijn enthousiast, maar hoevelen deze monsteruitdaging werkelijk aangaan is natuurlijk de vraag.

“Ook in estafette-vorm voor teams van 3 personen  “

Hoogteprofiel Ultrafondo Tour des Stations

De Tour des Stations komt er in meerdere smaken. Een interessante optie voor mensen die 220 kilometer niet zien zitten of graag een snelle tijd willen wegzetten is de “Team relais x3” versie. Een estafette-vorm voor teams van drie personen. Naast de Ultrafondo wordt er ook een Mediofondo en zelfs een E-fondo georganiseerd, beiden 50 kilometer met 2200 hoogtemeters. Uitdagingen die voor meer fietsers binnen ’t bereik liggen.

Het parcours van de Ultrafondo begint in Martigny met een vrijwel vlakke aanloop van 13 kilometer. Zet hierna je klimpet maar op, want de eerste klim loopt al meteen richting kuuroord Ovronnaz op 1350 meter. Een klim van 9,9 kilometer met gemiddelde stijging van 8,7%. In Ovronnaz is na 26 kilometer de eerste bevoorrading en keer je via een andere weg weer terug naar het dal. Langs en door de wijngaarden zul je de tijd goed kunnen gebruiken om wat te herstellen.

Klim naar Ovronnaz
Klim naar Anzère

Na Conthey, de startplaats van de Mediofondo, gaat het vanaf kilometer 45 weer omhoog. Ditmaal richting het gezellige dorp Anzère. Rond de 18 kilometer klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5-6%, vooral dankzij enkele langere herstelstukken in het begin van de col. In Anzère passeer je op 1505 meter het skistation en gaat de route weer bergaf. Gelukkig niet helemaal tot in het dal, je zakt af tot 920 meter om via Lens de doorsteek route naar Crans Montana te pakken.

De Col de Crans-Montana vanaf Lens is bijna 16 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 5%. Ook deze klim heeft weer enkele herstelstukken. In Crans Montana zelfs één van bijna 3 kilometer, waardoor het gemiddelde stijgingspercentage flink omlaag gaat. Praktisch gezien is de klim in tweeën te delen: 1) de klim naar het dorp Crans-Montana en 2) de klim van 5 kilometer naar de Col de Crans-Montana. Vanaf daar vervolgt de Ultrafondo-route volgens het parcours van de Marmotte Granfondo Valais, zoals hierboven beschreven.

Klim naar Anzère

5. Afstanden tussen start en finish

Naast alle lof uitingen valt er ook wat aan te merken op de parcoursen. Geen enkele route eindigt op de plaats als waar hij start en zit er nogal wat afstand tussen. Het is nog niet bekend welke service de organisatie hierop in gaat zetten, maar naar verwachting gaan er pendelbussen rijden. Laat de Zwitsers hierin hun perfectie maar tentoon spreiden zou ik zeggen. Overigens zijn er ook met de eigen auto scenario’s te bedenken om de afstand te overbruggen. Wij hebben verschillende trajecten gereden en naarmate je het gebied leert kennen oogt het probleem wel kleiner. Het afhalen van de startbewijzen, waarvoor je in de betreffende startplaats moet zijn, geeft de gelegenheid om even goed onderzoek te doen naar parkeerplaatsen en tijdsbestek.

Marmotte Valais arrangement
robert Bernaerts
Robert is eigenaar van MarmotteCyclo.nl en geeft je graag tips en informatie over de mooiste Granfondo's. Met TourdeVacance.com biedt hij reizen op maat naar Granfondo's, zoals La Marmotte Alpes, Marmotte Pyrenées en uitdagende fietsgebieden, zoals de Franse Alpen en de Spaanse Costa Blanca. Ben je voor jezelf of een groep op zoek naar een mooie uitdaging of heb je een vraag neem contact op.

Laat een reactie achter

87Shares